Sunday, August 2, 2009

Suriname, New York City's Surname

Acest articol nu este dedicat orasului New York, ci Perlei Amazonului sau Inimii Vibrante a Amazonului asa cum mai este numita mica tara Sud Americana in care convergenta densa si calda a raurilor se impleteste cu ritmul alert al diversitatii etnice .
Suriname este un teritoriu colorat si viu care reprezinta ceea ce ar fi putut sa fie New York-ul in alt context istoric. Foarte putini sunt cei care stiu ca istoria orasului New York cat si evolutia sa sunt strans legate de cea a tarii Suriname.
In secolul XVII Suriname era doar o plantatie coloniala detinuta de Olanda si Anglia. In urma disputelor dintre aceste doua tari, olandezii au decis sa pastreze Suriname pe care o cucerisera de la englezi, acestora din urma ramanandu-le un mic post comercial din America de Nord numit New Amsterdam si care in prezent este cunoscut sub numele de New York.

Oandezii au renuntat la New Amsterdam, asa cum era numit New York in trecut, pentru a avea drept deplin asupra frumoasei si bogatei intinderi Sud Americane, care dupa numeroase decenii avea sa fie cunoscuta sub numele de Suriname.
Puteti sa va imaginati cum ar fi aratat cele doua zone daca acest schimb ar fi decurs in mod distinct? Cum ar fi aratat fashionistele din Totul despre sex defiland prin vegetatia luxurianta si promovand noile tendinte in moda Surinameza?
Din pacate prea putini dintre noi cunosc adevaratele frumuseti si virtuti ale acestui loc ferit de grijile si razboaiele zilnice purtate de asa zisa lume moderna.

Desi cu o mult mai mica insemnatate economica si politica, Suriname este cu mult superioara zonelor evoluate ale planetei. Prin inocenta populatiei, exotismul cultural si peisagistic aceasta tara izolata de factorii nocivi ai dezvoltarii urbanistice, reuseste sa cucereasca turistul aventurier care indrazneste sa isi ia avant in incredibila sa descoperire.
Populatia sa este alcatuita din indieni, africani, olandezi, chinezi si evrei. Cu toate acestea conflictele par sa nu cunoasca aceasta parte a lumii, locuitorii sai convietuind in armonie si intelegere.
Totodata acesta este al doilea loc din lume unde o moschee este aplasata langa o sinagoga, si totusi pacea si pofta de viata a populatiei nu poate fi afectata de nici un conflict etnic sau religios.
Frumusetea naturala a tarii a fost recunoscuta si international prin includerea sa in anul 2000 de catre UNESCO pe lista Patrimoniului natural universal (peste 5000 de plante vasculare şi 400 specii de păsări).
Aici ai parte din cei mai bun din ambele lumi: orase pline de restaurante cu specific diversficat, zone comerciale de marimi impresionante, localuri de noapte moderne, dar si o jungla neatinsa de mana distructiva a omului orbit de dorinta de progres tehnologic.
Paramaribo capitala tarii concentreaza 90% din populatie. In acest oras Amsterdamul intalneste Vestul Salbatic, este cu siguranta cea mai alerta si impresionanta capitala a Americii de Sud. Cladirile olandeze vopsite in alb si negru evidentiaza formele geometrice ierboase crescute pe zidurile sau acoperisurile lor, aromele condimentate reusesc sa evadeze din rotiseriile indiene si se amesteca cu mireasma brizei oceanice formand un inconfundabil parfum al placerilor lumesti. In fata impunatoarelor fortarete olandeze
artistii locali vand picturi colorate prin care aduc zilnic tribut frumusetii tinutului lor nativ, prin ingaduinta caruia traiesc, iubesc si sarbatoresc bucuria de a fi Surinamezi. Localnicii sunt mandrii de pluralitatea lor etnica si de faptul ca vietuiesc intr-un oras in care moscheele si sinagogele se invecineaza pasnic, fara a provoca conflicte si lupte inutile motivate de pura ignoranta si justificate prin necesitatea de a evolua.
Populatia a reusit sa pastreze decenta primordiala a oricarei natiuni si nu a degenerat in timp asa cum popoarele evoluate si doritoare de putere si afirmare au facut. Acesti oameni simpli se bucura de savoarea si muzicalitatea fiecarei clipe, exteriorizandu-si forta si vitalitatea interioara prin dans si voie buna.
Padurile sale tropicale cat si multitudinea de rauri care strabat Suriname impletite cu modernitatea localurilor si decenta locuitorilor fac din aceasta destinatia perfecta de vacanta. Este in mod real o tara care asteapta sa fie descoperita si contemplata.
Traditiile si cultura bogata ale acestei natiuni au fost conservate de-a lungul istoriei cu mandrie si pot fi admirate in fiecare particica vibranta a sa.
Oamenii reusesc sa impresoneze prin caldura si ospitalitatea specifica, demonstrand ca sunt pur si simplu o societate eliberata de preocuparile lumii moderne. Aceasta naturalete si pofta de viata este transmisa mai departe, degustata prelung si incorporata in spiritul fiecarui turist care isi asuma riscul de a trai experienta descoperirii acestei detinatii unice in lume.
Suriname se poate considera norocoasa prin faptul ca istoria a fost generoasa si i-a oferit un drum distinct fata de cel al tarilor moderne. Numai asa a putut sa se izoleze de tot ce era nociv si sa-si conserve valorile si mostenirea culturala. Astfel peisajele, comorile sale naturale si peisagistice au putut fi pastrate in ciuda evolutiei tehnologice si a tendintei distructive promovate de modernitate.

Clipul video de mai jos ilusteaza in mod specific Surinamez avantajele acestei tari fata de New York.
Se recomanda vizionarea :)

2 comentarii:

clau said...

ce taree..uau...deci e super-smechera ca tara, sa inteleg. si tot asa ca tara, mai are vad si biserici, si strazi si strazi si autobuze..si creca au si Kaufland si Cora si Meli-Melo...Zara nu, ca se imbraca naspa. in fine. si aveau si un incendiu intr-o poza

simpatic clipul

moama si cand te gandesti ca sunt atatia oameni care nici nu stiau de tara asta...deh...noroc de bloggerite ca tine muah*

Julia said...

Las' ca mergem si noi odata in Suriname sa spargem cateva meleoanele la shopping, ne luam cartile de rugaciuni si mergem pe la toate besericile lor, ne plimbam pe strazi sau cu autobuzul, dar mai bine nu zic nimic de focul ala ;) Si dupa ce ne intoarcem raspandim vorba, sa stie toata lumea ce mishto e in Suriname. Daca vrei adoptam si un negru mititel Surinamez, facem si noi ca vedetele... amintire de prin tarile subdezvoltate pe care le-am vizitat.

Post a Comment

 
The Box. Design by Exotic Mommie. Illustraion By DaPino